Bh. političari na vlasti pogrešno koriste društvene mreže!

Prisustvo na internetu, bez prisustva na društvenim mrežama, znači da skoro da i niste prisutni na ovoj globalnoj mreži. To su shvatili i čelnici Federacije i Bosne i Hercegovine. Shvatili, ali na pogrešan način koriste.

Facebook stranice koje imaju bh. političari vjerovatno održavaju neko iz njihovog kabineta, kćerka ili sin njihovih kumova, „onaj mali haker iz moje mahale“, „od brata mi sin“ i druge slične njima osobe, koje su prije nego su počeli održavati Facebook stranicu političara, održavali samo svoj privatni profil, piše u svojoj analizi agencija za digitalni marketing, COVER.ba.

Da je to tako, pokazat ćemo vam na tri primjera koja smo obradili u ovom tekstu. Naime, dotakli smo se Facebook stranica predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, premijera FBiH Fadila Novalića, i predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića.

Treba istaći da su sva trojica istaknuti članovi izvršene vlasti u Federaciji i državi BiH.

Marinko Čavara

cavara

Predsjednik Federacije BiH ima Facebook stranicu pod imenom: Marinko Čavara Predsjednik Federacije BiH. Odmah greška, s obzirom da se nikada titule i trenutna pozicija ne stavljaju u naziv Facebook stranice. Stranica bi trebala da glasi samo na ime i prezime predsjednika Čavare.

Čavara na cover fotografiji ponovo ima oznaku da je on predsjednik Federacije, umjesto da cover fotografija oslikava njegov rad sa „običnim“ ljudima i građanima Federacije BiH.

Od informacija na stranici, ostavio je samo tri podatka, broj telefona, email i web adresu. Biografija nije postavljena u info sekciji FB stranice. Veliki broj fotografija je postavljen u Čavarinoj galeriji, i to su većinom fotografije sa raznih sastanaka.

Kada je riječ o objavama na stranici, primjetno je da Čavara stranicu koristi samo za svoju ličnu promociju, a ne kako bi građanima bio od koristi, i pružio im neke korisne informacije. Većinom su to objave i fotografije sa brojnih putovanja po Federaciji, tako da bi se stranica komotno mogla nazvati: „Marinko Čavara – Sva moja putovanja“. Treba još pomenuti da ga je lajkalo ukupno 1.416 osoba.

Fadil Novalić

novalic

Premijer Federacije BiH ima istu grešku kao i predsjednik, jer njegova FB stranica glasi:
Fadil Novalić – Premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Novaliću kao cover fotografija stoji slika na kojoj piše „Vlada Federacije“, tako da pravi istu grešku kao i njegov kolega Čavara, gdje njegova cover fotografija ne oslikava njegov rad.

U informacije svoje stranice Novalić je postavio biografiju, što je pohvalno, kao i zvaničnu web stranicu premijera FBiH. Novalić u Fotografija nema puno sadržaja, tek nekoliko svojih fotografija, pa sve to izgleda narcisoidno. Prati ga 658 osoba.

Denis Zvizdić

zvizdic

I treći političar kojeg u ovoj analizi obrađujemo ima problem sa imenom Facebook stranice, jer je ispred svog imena postavio titulu „prof. dr. „ što je opet pogrešno, jer ime FB stranice političara treba da bude samo njegovo puno ime i prezime.

Najkatastrofalnija Facebook prezentacija koju može imati jedan političar, ogleda se u FB stranici predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića.

Pogled na profilnu i cover fotografiju, odmah zaključujemo da je Zvizdić član SDA stranke, i pored toga što bi njegova prezentacija kao predsjedavajućeg VM trebala oslikavati da je on političar za sve građane, a ne samo za članove SDA stranke.

Kada kliknemo na Informacije, imamo šta vidjeti. Kratki opis glasi: „U jedinstvu je snaga! SDA“, dok se kao web adresa navodi adresa www.sda.ba, tj. Web adresa stranke čiji je član.

Od fotografija ima samo četiri fotografije, od toga su dvije iste. Sve fotografije su sa predizbornih skupova SDA, pred Opće izbore iz oktobra prošle godine.

Kada je riječ o objavama, i one su katastrofalne, što pokazuje i veoma mali broj lajkova na njima. Inače, prati ga „samo“ 615 osoba.

Rezime
Analizirajući tri Facebook stranice političara koji rade u izvršnoj vlasti Federacije i državne BiH možemo zaključiti da političari društvene mreže ne koriste na način na koji bi trebali da koriste, i na način na koji to rade njihove kolege u Hrvatskoj i Srbiji.

Dosadne i napadne objave, gdje se oni smješkaju na slikama sa putovanja i sastanaka, nikako ne mogu biti zanimljive osobama koje ih prate.

COVER.ba

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone